Gyermekbőrgyógyászat

Az atopias ekzema a leggyakrabban előforduló gyermekbőrgyógyászati  betegség.

Öröklődő hajlamon alapul, de az elmúlt évtizedekben rohamosan nő a beteg gyerekek száma, amire pillanatnyilag nincs pontos magyarázat- minden 4.-5. gyermek érintett. Sokszor találunk a családban  más u.n. atopias betegséget is- élelmiszerallergia, asthma, szénanátha.

A betegség már csecsemőkorban jelentkezhet, minden életkorban más testtáj érintett. Későbbi életkorbanl a gyerekek egy  része tünetmentessé válik, de a tünetek felnőttkorban visszatérhetnek, illetve akkor is megjelenhetnek.

Jellemző hullámzó lefolyása, a gyermekek nagy részének a téli, hideg időszakban jelentkeznek a problémái. Van, akinek a nyári melegben izzadás hatására súlyosbodnak a bőrtünetei, betegségek, stressz ugyancsak kiválthatnak állapotrosszabbodást. Elsősorban kisebb gyermekeknél társulhat élelmiszer allergiával, de diétát csak a gondozó orvossal való megbeszélés követően javasolt tartani.

Nagyon fontos a betegség természetének a megértése, megfelelő életvitel vezetése.

Hőmérsékletnek megfelelő laza szellős öltözet, pamutruha viselése ajánlott, kerülni kell a műszálas anyagokat és a gyapjút.

Elsődleges a megfelelő bőrápolás- kíméletes tisztítás, testápoló rendszeres használata. Enyhébb ekzemas tünetek esetén sokszor elegendő a speciális bőrápoló készítmények napi többszöri alkalmazása. Súlyosabb tünetek esetén orvos által felírt gyulladáscsökkentő készítményekre van szükség, hogy megakadályozzuk az ekzema felülfertőződését, a későbbi allergiás betegségek kialakulását. A gyulladáscsökkentő kenőcsök megfelelő mennyiségben és ideig történő alkalmazása nem jelent veszélyt a gyermekek egészségére nézve, viszont ha nem használjuk a gyermekek és a család életminősége romlik a vakarózás miatt, a bőrsérülések könnyen felülfertőzödhetnek, a sérült bőrön át allergizáló anyagok is könnyebben bejuthatnak.

A pattanások bizonyos szempontból a serdülőkor velejárói.

Ugyanakkor ez a folyamat nagyon változó mértékben jelentkezik a serdülőknél, van akinek egyetlen pattanása sincs, másnak megkeseríti a serdülőkorát, sőt nyomokat hagyva gyógyul. Sajnos van akinél a serdülőkor végén sem múlnak el a pattanások és az utóbbi időben egyre gyakrabban észleljük fiatal nőknél.

A serdülőkori pattanások hátterében túlnyomó részt az ilyenkor bekövetkező hormonális változások állnak, a termelődő férfi nemi hormon-tesztoszteron normális mennyiségben is előidézhet bőrtüneteket. Kivizsgálásra csak egyéb panaszok társulása esetén van szükség. Szigorú diétának nincs értelme, viszont az utóbbi évek kutatásai arra mutatnak, hogy a nagymennyiségű finomított cukor fogyasztása- édességek, csokoládé, cukros üdítő és a nagymennyiségű tej fogyasztása van akinél előhozza és rontja a pattanásokat. A pattanás kezelése általában a serdülőkort végigkíséri, a kezelést mindig a bőr állapotához igazítjuk. Enyhébb esetekben helyi készítményeket alkalmazunk, súlyosabb esetben gyógyszerekre van szükség. Fontos tudni, hogy a krémeknél nagy türelemre van szükség, mert ezek hatása néhány hét alatt alakul ki, egy hét kezelés után még nem várható lényeges javulás.

Gyógyszeres kezelést mindig egyénileg választunk. Hosszú távú és serdülőkorban szinte mindig végleges hatása egy A vitamin származéknak (isotretinoin) van. Sajnos az interneten rengeteg negatív véleményt lehet róla olvasni, pedig csodákra képes. Természetesen olyankor adjuk,amikor mással nem érünk el megfelelő eredményt. Hosszas kezelésről van szó, vérvételre kell járni bizonyos időközönként, és lányoknál nagyon fontos a megfelelő fogamzásgátlás, ugyanis magzatkárosító hatású. Ezért ha valaki szedése alatt teherbe esik terhesség megszakításon kell részt vennie.

Gyermekkorban leggyakrabban a gennykeltő baktériumok által okozott fertőzésekkel találkozunk.

Leggyakrabban előforduló betegség az ótvar.

Főleg melegben, nyáron jelentkezik. Ép bőrön is kialakulhat, de mivel a gyerekek gyakran szenvednek felületes sérüléseket ott könnyen el tudnak szaporodni a baktériumok.  Gyorsan terjedő pörkös sebeket látunk. Ekzemas gyermekek hajlamosabbak rá.

Bár a betegség neve és kinézete egyaránt riasztó megfelelő orvosi segítséggel gyorsan és maradéktalanul gyógyul.

Fontos, hogy a gyermekek sérülését kezeljük fertőtlenítőkkel, hámosítókkal, hogy ne tudjon felülfertőzödni

Az anyajegyek(naevusok)  vizsgálatának és rendszeres ellenőrzésének az adja meg a jelentőségét, hogy anyajegyekből kialakulhat festéksejtes bőrrák-melanoma.

Gyermekkorban, serdülőkor előtt nagyon ritka  a melanoma, ezért ilyenkor rendszeres anyajegyvizsgálatra csak veleszületett , illetve nagyszámú  anyajegyek esetén van szükség .

Amennyiben egy anyajegy megsérül, ami gyermekeknél gyakran előfordul  feltétlenül mutassuk meg orvosnak, de célszerű néhány napon át hámosító kenőccsel kenegetni, mert így jobban megítélhető a sérülés mértéke.

Ugyancsak forduljunk bőrgyógyászhoz ha hirtelen megjelenő, növekedő és a többitől eltérő bőrjelenséggel találkozunk.

Rendszeres anyajegy ellenőrzésre ritkán van szükség gyermekkorban, de nagyon fontos, hogy ne engedjük meg, hogy leégjen a gyermekünk bőre, mert a gyermekkorban elszenvedett súlyos napégések növelik felnőttkorban a melanoma kockázatát.

Az éranyajegyek egy bizonyos típusa ,  a hemangióma, a születés után első napokban jelentkezik, hirtelen növekedik, majd néhány hónapos korban megáll a növekedése és lassan elkezd visszafejlődni. Általában nem kell őket kezelni, de nagy méret esetén, ha kisebesednek vagy olyan helyen vannak ami nehezíti a csecsemő fejlődését- testnyílások körül  feltétlenül orvosi beavatkozásra van szükség. Ha több éranyajegyet észlelünk akkor is fontos az orvossal történő konzultáció.

Napjainkban nagyon gyakoriak a vírusos szemölcsök, többféle formája közül leggyakrabban a közönséges szemölcsökkel illetve uszodaszemölcsökkel találkozunk.

A közönséges szemölcsök leggyakrabban kézfejen és lábfejen fordulnak elő, elsősorban az iskoláskorú gyermekeket betegítik meg. Kezelése sokszor hosszadalmas, sok türelmet igényel.  Általában ecsetelőket , krémeket javasolunk, ha ez nem elegendő folyékony nitrogén fagyasztással segítjük a gyógyulást. Ritkán a szemölcs eltávolításra kerül, de mivel ez egy fájdalmas beavatkozás, a gyógyulás hosszú és sajnos kiújulás is előfordul, ritkán végezzük.

Az uszodaszemölcs(kuszószemölcs, futószemölcs)elsősorban  kisebb gyermekek betegsége általában törszön, végtagokon jelentkezik, de sajnos arcon és nemi szerven is előfordulhat.  Ritkán ecsetelés is segít, de ha sok szemölcs van akkor eltávoltjuk őket. Az eltávolítés érzéstelenítéssel történik, ami fagyasztás vagy érzéstelenítő krém. Ha a gyermek kicsi, nagyon sok szemölcs van vagy szem környéken, nemi szerven vannak a szemölcsök az eltávolítás történhet bódításban, altatásban-ezt kórházi körülmények között végzik.  Ezt követően apró sebek lesznek a bőrön, egy hétig  fertőtlenítő ecsetelővel kell kezelni és nem szabad fürdeni, áztazni.  Eltávolításra hozzanak magukkal játékot, illetve sötét ruhát, amit kevésbé féltenek.

Elérhetőségek

Telefon: +36 20 352 0872
Email: info@drtormakatalin.hu

Budapest, II. ker,
Margit krt.54
Biatorbágy, Petőfi S. u. 39.

FEL