Általános bőrgyógyászat

Az anyajegyek(naevusok) vizsgálatának és rendszeres ellenőrzésének az adja meg a jelentőségét, hogy anyajegyekből kialakulhat festéksejtes bőrrák-melanoma. A melanoma korai eltávolítása sebészi kimetszéssel a beteg gyógyulásához vezet, míg minél később történik meg az eltávolítás annál nagyobb esélye van annak, hogy a daganat a bőrben jelenlevő vér- és nyirokerek útján továbbterjed a szervezetben.A bőrrák kialakulásának pontos oka nem ismert. Hajlamosító tényező: családban melanoma, nagyszámú, szabálytalan anyajegy, többszörös, elsősorban gyermekkorban elszenvedett napégés, gyakori napozás, rendszeres szoláriumozás( a heti 1 alkalom is rendszeresnek számít).

Az anyajegyek már születéskor jelen lehetnek, de jellemzően gyermekkorban jelennek meg az elsők, majd az évek során fokozatosan szaporodnak. Ez ellen a folyamat ellen nem tudunk tenni, viszont ha nem szenvedünk napégést és nem töltünk sok időt napon védekezés nélkül , nem szoláriumozunk megakadályozzuk, hogy az UV sugarak károsítsák anyajegyeinket és bőrünket. Az anyajegyek sokfélék: világosak-sötétek, laposak-kiemelkedőek. Egy anyajegyet feltétlenül meg kell mutatni, ha régóta megvan és változik, vagy ha újonnan jelentkezett, de elüt a többitől. Az anyajegyeknél a legfőbb ismérv a szabályosság, míg a melanománál a szabálytalanság- alak, szélek, szín. Ugyancsak érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, ha az anyajegy vérzik, fájdalmas vagy kitartóan viszket.

Anyajegyvizsgálatkor megbeszéljük, hogy van-e olyan anyajegy, amit célszerű megelőzésképpen eltávolíttatni, milyen gyakran érdemes visszajárni ellenőrzésre, illetve beszélünk a korszerű fényédelemről.

Anyajegyek eltávolításánál a sebészi kimetszés javasolt, ugyanis ekkor tudunk megfelelő szövettani vizsgálatot végezni.

Az orvosi szűrővizsgálat mellett célszerű mindenkinek otthon 1-2 havonta „önvizsgálatot „ tartani és ha változó vagy többitől eltérő anyajegyet észlel bőrgyógyászhoz fordulni.

Sajnos bőrünk sem kivétel a rákos betegségek megjelenése alól.

Legfontosabb a melanoma- festéksejtes bőrrák időben való felismerése. Ez a daganat festéksejtekből indul ki, ezek alkotják az anyajegyeket, de elszórtan megtalálhatóak a látszólag ép bőrben is. Így a melanomára vagy egy akár évtizedek óta meglévő anyajegy megváltozása, vagy egy új, többitől eltérő anyajegy megjelenése hívja fel a figyelmet. Az anyajegyeknél a legfőbb ismérv a szabályosság, míg a melanománál a szabálytalanság- alak, szélek, szín és a változás . A melanoma korai eltávolítása sebészi kimetszéssel a beteg gyógyulásához vezet, míg minél később történik meg az eltávolítás annál nagyobb esélye van annak, hogy a daganat a bőrben jelenlevő vér- és nyirokerek útján továbbterjed a szervezetben. Mint más daganatos betegségnél is, a bőrrák kialakulásának pontos oka nem ismert. Hajlamosít rá, ha valakinek a családjába volt melanoma, ha valakinek nagyszámú, szabálytalan anyajegye van, illetve ha valaki sokszor leégett, vagy sokat van napon, szoláriumban.Az orvosi szűrővizsgálat mellett célszerű mindenkinek otthon 1-2 havonta „önvizsgálatot „ tartani és ha változó vagy többitől eltérő anyajegyet észlel bőrgyógyászhoz fordulni.

A basalioma- bazálsejtes bőrrák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Elsősorban időseknél fordul elő, de a napozási-szoláriumozási szokások megváltozásával gyakrabban látjuk fiatalokon is. Azokon a területeken jelentkezik főleg, amit sokat ér a nap- arc-mellkas, hát. Megjelenése változatos, nem gyógyuló seb, pattanás, rózsaszín fényes folt formájában jelentkezhet. Áttétet szinte sohasem ad, de mivel növekedése folyamatos és roncsolja a körülötte, alatta levő szöveteket kezelését minél hamarabb el kell kezdeni. Ha valakinek már távolítottak el basaliomát időszakos bőrgyógyászati vizsgálat javasolt.

A spinalioma –laphámrák kialakulásában ugyancsak a napnak van meghatározó szerepe, sebészi kisműtéttel kell eltávolíttatni. Eltávolítás után kontrollvizsgálatok szükségesek.

Rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatra gyermekkorban akkor van szükség, ha a gyermeknek veleszületett anyajegye van, nagyobb méretű anyajegye van, illetve anyajegye megsérül.

Serdülőkorban és utána rendszeres bőrgyógyászati szűrés szükséges, ezek gyakoriságát a bőrtípus, anyajegyek száma, napozási, szoláriumozási szokások, életkor, családi hajlam és az esetleges előző bőrdaganatok határozzák meg.

Az atopias ekzema a leggyakrabban előforduló gyermekbőrgyógyászati betegség.

Öröklődő hajlamon alapul, de az elmúlt évtizedekben rohamosan nő a beteg gyerekek száma, amire pillanatnyilag nincs pontos magyarázat- minden 4.-5. gyermek érintett. Sokszor találunk a családban u.n. atopias betegséget- élelmiszerallergia, asthma, szénanátha.

A betegség már csecsemőkorban jelentkezhet, minden életkorban más testtáj érintett. Későbbi életkorban a gyerekek egy része tünetmentessé válik, de a tünetek felnőttkorban visszatérhetnek, illetve akkor is megjelenhetnek.

Jellemző hullámzó lefolyása, a gyermekek nagy részének a téli, hideg időszakban jelentkeznek a problémái. Van, akinek a nyári melegben izzadás hatására súlyosbodnak a bőrtünetei, betegségek, stressz ugyancsak kiválthatnak állapotrosszabbodást. Elsősorban kisebb gyermekeknél társulhat élelmiszer allergiával, de diétát csak a gondozó orvossal való megbeszélés követően javasolt tartani.

Nagyon fontos a betegség természetének a megértése, megfelelő életvitel vezetése.
Hőmérsékletnek megfelelő laza szellős öltözet, pamutruha viselése ajánlott, kerülni kell a műszálas anyagokat és a gyapjút.

Elsődleges a megfelelő bőrápolás- kíméletes tisztítás, testápoló rendszeres használata. Enyhébb ekzemas tünetek esetén sokszor elegendő a speciális bőrápoló készítmények napi többszöri alkalmazása. Súlyosabb tünetek esetén orvos által felírt gyulladáscsökkentő készítményekre van szükség, hogy megakadályozzuk az ekzema felülfertőződését, a későbbi allergiás betegségek kialakulását.

A pattanások bizonyos szempontból a serdülőkor velejárói.

Ugyanakkor ez a folyamat nagyon változó mértékben jelentkezik a serdülőknél, van akinek egyetlen pattanása sincs, másnak megkeseríti a serdülőkorát, sőt nyomokat hagyva gyógyul. Sajnos van akinél a serdülőkor végén sem múlnak el a pattanások és az utóbbi időben egyre gyakrabban észleljük fiatal nőknél.

A serdülőkori pattanások hátterében túlnyomó részt az ilyenkor bekövetkező hormonális változások állnak, a termelődő férfi nemi hormon-tesztoszteron normális mennyiségben is előidézhet bőrtüneteket. Kivizsgálásra csak egyéb panaszok társulása esetén van szükség. Szigorú diétának nincs értelme, viszont az utóbbi évek kutatásai arra mutatnak, hogy a nagymennyiségű finomított cukor fogyasztása- édességek, csokoládé, cukros üdítő és a nagymennyiségű tej fogyasztása van akinél előhozza és rontja a pattanásokat. A pattanás kezelése általában a serdülőkort végigkíséri, a kezelést mindig a bőr állapotához igazítjuk. Enyhébb esetekben helyi készítményeket alkalmazunk, súlyosabb esetben gyógyszerekre van szükség. Fontos tudni, hogy a krémeknél nagy türelemre van szükség, mert ezek hatása néhány hét alatt alakul ki, egy hét kezelés után még nem várható lényeges javulás.

Gyógyszeres kezelést mindig egyénileg választunk. Hosszú távú és serdülőkorban szinte mindig végleges hatása egy A vitamin származéknak (isotretinoin) van. Sajnos az interneten rengeteg negatív véleményt lehet róla olvasni, pedig csodákra képes. Természetesen csak olyankor adjuk,amikor mással nem érünk el megfelelő eredményt. Hosszas kezelésről van szó, vérvételre kell járni bizonyos időközönként, és nagyon fontos a megfelelő fogamzásgátlás, ugyanis magzatkárosító hatású. Ezért ha valaki szedése alatt teherbe esik terhesség megszakításon kell részt vennie.

A rosacea az arcbőr betegsége, egyeseknél értágulatokkal, másoknál pattanáshoz hasonló kiütésekkel, illetve a kettő kombináltan jelentkezhet.

Elsősorban 30 éves kor felett jelentkezik, pontos oka nem ismert. Szerepe van családi hajlamnak, illetve bizonyos külső tényezők- forró ételek, italok, erős napsütés, szolárium, szél, hideg, bizonyos élelmiszerek ronthatják.

Fontos a folyamatos rosaceas bőrre kifejlesztett termékek- tisztító, arckrém, smink, fényvédő használata , emellett állapottól függően beszéljük meg a további kezelést.

Elérhetőségek

Telefon: +36 20 352 0872
Email: info@drtormakatalin.hu

Budapest, II. ker,
Margit krt.54
Biatorbágy, Petőfi S. u. 39.

FEL